Η ιερά Μονή της Παναγίας Προυσιώτισσας απέχει από το Καρπενήσι 29 χλμ. Το μοναστήρι είναι κτισμένο κάτω από το επίπεδο της ασφάλτου, στο χείλος ενός μικρού φαραγγοειδούς σχηματισμού, σε μια περιοχή με ένα ξεχωριστό και άγριο ανάγλυφο. Αυτό που τραβάει αμέσως την προσοχή μας είναι το ρολόι στο λόφο απέναντι από τη Μονή, δίπλα στο οποίο βρίσκεται το επιβλητικό κτίριο του Σχολείου Ελληνικών Γραμμάτων, χτισμένο το 1819.
Οι δύο οχυρωματικοί πύργοι, που έχουν ονομαστεί πύργοι του Καραϊσκάκη, λέγεται πως κτίστηκαν για να προστατεύουν τον Αγραφιώτη ήρωα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του εδώ στην περιοχή του Προυσού. Οι δύο αυτοί πύργοι, ο ανατολικός και ο δυτικός, προσφέρουν ευρεία θέα στη περιοχή της Μονής και στο "μίνι" φαράγγι που δημιουργείται.
Το μοναστήρι της Παναγίας Προυσιώτισσας περιλαμβάνει το καθολικό σκαμμένο στο βράχο, τα βοηθητικά κτίρια της Μονής (κελιά, τράπεζα, ξενώνας), ενώ στο μοναστήρι λειτουργεί μουσείο με σπουδαία εκθέματα, μεταξύ των οποίων ιερά άμφια, χρυσά δισκοπότηρα, χειρόγραφοι κώδικες και το σπαθί του Καραϊσκάκη! Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας φυλάσσεται στο χώρο που βρέθηκε, με μόνη προσθετική το ασημένιο κάλυμμά της που το δώρισε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης το 1824. Η Ιερά Μονή στα σίγουρα προσελκύει τον λεγόμενο θρησκευτικό τουρισμό και υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 άτομα την επισκέπτονται κάθε χρόνο.
Μετά τη διασταύρωση (αριστερά κατηφορικά) για την Μονή Προυσού, το ομώνυμο χωριό αδικείται μπροστά στη κίνηση του μοναστηριού. Η εικόνα της πληθυσμιακής ερήμωσης που αντιλαμβάνεται όποιος εισέλθει στον Προυσό το χειμώνα, που βρίσκεται κτισμένο σε μια κατάφυτη πλαγιά από βελανιδιές, έχοντας από πάνω του κι αυτό κεφαλληνιακά έλατα. Ο Προυσός είναι χωρισμένος σε πολλές συνοικίες, οι οποίες στο ένδοξo παρελθόν ήταν πολύ περισσότερες αποτελώντας ένα μεγάλο οικιστικό σύμπλεγμα που σήμερα δεν υπάρχει πια. Τα σπίτια στον Προυσό ακόμα και σήμερα βέβαια είναι πολλά, αλλά οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 50...
Την σημαντική ιστορική πορεία της Μονής είχε φυσικά ακολουθήσει και το χωριό: η Αγαθίδειος Βιβλιοθήκη (του 1881) με σπάνιες εκδόσεις από τη Λειψία στην κεντρική πλατεία και το θεωρητικό Κατσάμπειο Γυμνάσιο αποτελούν δύο σημαντικά αξιοθέατα του. Στην κεντρική του πλατεία πάντως υπάρχει δυνατότητα διατροφής με ταβέρνες που συνάμα υποδέχονται τα πλήθη των ανθρώπων που έρχονται να επισκεφθούν την Ιερά Μονή, ενώ υπάρχει και ένα μαγαζί στην πλατεία που πουλάει είδη λαϊκής τέχνης.
Μετά τον Προυσό ο δρόμος διακλαδίζεται: αριστερά οδηγεί προς τα χωριά Τόρνος και Καστανιά, ενώ δεξιά συνεχίζει προς Θέρμο - Αγρίνιο. Προς τα αριστερά, η διαδρομή εισέρχεται σε πυκνό δάσος ελατών και σε ακριβώς 10 χλμ. από την έξοδο του Προυσού φθάνει κανείς σε υψόμετρο 1.600 μ. (!). Σε ένα διάσελο στη θέση "Αραποκέφαλα", από όπου η θεά είναι εξαιρετική (εκεί ακριβώς είναι τα σύνορα των νομών Ευρυτανίας - Αιτωλοακαρνανίας).
Πίσω πάλι στην έξοδο του Προυσού, αριστερά προς Τόρνο - Καστανιά. Στα 2 χλμ. «και πριν τη σιδερένια γέφυρα, υπάρχει μια ωραία βρύση στα δεξιά, διαμορφωμένος χώρος με ξύλινα παγκάκια και από εδώ ξεκινάει το πανέμορφο μονοπάτι για τη Μαύρη Σπηλιά (περίπου μισή ώρα πεζοπορίας). Λίγα μόλις μέτρα πριν τη σιδερένια γέφυρα, υπάρχει αριστερά κατηφορικός δρόμος που φτάνει στο εργοστάσιο παράγωγης αλλαντικών μια επιχείρηση που δίνει λίγη ζωή στον τόπο.
Στη διαδρομή προς Τόρνο υπάρχει μια διαφορετική και πιο «καθαρή» οπτική του μοναστικού συγκροτήματος του Προυσού.