Emotions Country Resort - Αξίζει να επισκεφθείτε
Α Ξ Ι Ο Θ Ε Α Τ Α


Αξίζει να επισκεφθείτε


Δήμος ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

Βυζαντινή Εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Καρπενήσι. Είναι η Μητρόπολη της πρωτεύουσας του νομού. Ανακαινίστηκε το 1645 από τον Ευγένιο Γιαννούλη τον Αιτωλό και στον ίδιο χώρο λειτούργησε Ανώτερη Σχολή Γραμμάτων κατά την Τουρκοκρατία, για περισσότερα από 150 χρόνια. Η εκκλησία βρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία Καρπενησίου, η οποία είναι μαρμαροστρωμένη σε κύκλο, όπου αναγράφονται οι παλιοί δήμοι και υπάρχει ο ανδριάντας του Μάρκου Μπότσαρη, (ο οποίος στήθηκε το 1925).

Λόφος Αγίου Δημητρίου. Πιθανολογείται πως στην κορυφή του υπήρχε κάστρο και ίσως να βρισκόταν σε αυτόν η ακρόπολη κάποιου αρχαίου οικισμού αφού έχουν ανακαλυφθεί πήλινα ευρήματα. Τα παλιά χρόνια ο λόφος ονομαζόταν «Παλαιόκαστρο». Από την κορυφή του λόφου φαίνεται ολόκληρο το Καρπενήσι. Η θέα είναι μοναδική.

Πλατεία Κατσαντώνη, με τον χάλκινο ανδριάντα του ηρωικού κλέφτη να ατενίζει τα βουνά της Ευρυτανίας, για τα οποία έδωσε τελικά τη ζωή του.

Κεφαλόβρυσο. Μια καταπληκτική τοποθεσία, χωμένη μέσα στο πράσινο των πλατανιών. Στο σημείο αυτό τη νύχτα της 8ης Αυγούστου του 1823 σκοτώθηκε ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης, Μάρκος Μπότσαρης. Απέχει 2,5 χλμ. από το Καρπενήσι.

Χιονοδρομικό Κέντρο. Διαθέτει 7 αναβατήρες, 10 πίστες, σύγχρονο Σαλέ Α' κατηγορίας, εστιατόριο, καφετέρια, μπαρ, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού χιονοδρομίας κλπ. Απέχει 12 χλμ. από το Καρπενήσι.

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στις Κορυσχάδες. Εδώ τον Μάιο του 1944 συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο προήλθε από τις Πρώτες Ελεύθερες Εκλογές. Βρίσκεται στο Σχολείο του χωριού και έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Στο Μουσείο λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας. Απέχει 6 χλμ. από το Καρπενήσι.Δήμος ΠΟΤΑΜΙΑΣ

Ο παλαιοχριστιανικός ναός του Αγίου Λεωνίδη στο Κλαυσί, οποίος χρονολογείται γύρω στον 5ο αιώνα, με το υπέροχο ψηφιδωτό δάπεδο, όπου διατηρούνται σπουδαίες παραστάσεις, με διακοσμητικά σχέδια και χρώματα. Απέχει 8 χλμ. από το Καρπενήσι.

Λαογραφικό Μουσείο Μεγάλου Χωριού. Φιλοξενεί παραδοσιακές φορεσιές, είδη οικιακής χρήσης, εργαλεία, φωτογραφίες κλπ. Απέχει 14 χλμ. από το Καρπενήσι.Δήμος ΠΡΟΥΣΟΥ

Μοναστήρι του Προυσού. Σύμφωνα με την παράδοση, η ίδρυση τοποθετείται στα χρόνια του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου 829-842 μ.Χ. και συνδέεται με τις περιπέτειες και την εμφάνιση της ιεράς εικόνας της Παναγίας από την Προύσα της Βιθυνίας της Μ. Ασίας στο σπήλαιο της Ευρυτανίας. Η πρώτη πενηνταετία του 9ου αιώνα έχει καθιερωθεί ως χρόνος ίδρυσης. Στο μοναστήρι λειτουργεί και μουσείο με θρησκευτικά και ιστορικά εκθέματα. Κοντά στο χωριό Προυσός υπάρχει το Φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς, καταφύγιο κατά την Τουρκοκρατία των κυνηγημένων. Απέχει 33 χλμ. από το Καρπενήσι.        

Δήμος ΔΟΜΝΙΣΤΑΣ

Κρίκελλο. Καταπληκτική τοποθεσία. Πηγαίνοντας για το χωριό περνάμε από το "Νεραϊδοβούνι" ένα εξαίσιο μέρος, καθώς και από τα "Κοκκάλια", όπου αναφέρεται ότι έγινε μάχη με τους Γαλάτες το 279π.Χ. Απέχει από το Καρπενήσι 30 χλμ.

Στην περιοχή, κοντά στη Σκοπιά, βρίσκεται το μνημείο της φύσης το φαράγγι του "Πανταβρέχει" με τους φυσικούς καταρράκτες του.Δήμος ΒΙΝΙΑΝΗΣ

Παλιά Βίνιανη, ιστορικό χωριό της Ευρυτανίας. Εδώ συγκροτήθηκε την άνοιξη του 1944 η πρώτη Κυβέρνηση του Βουνού, η οποία προκήρυξε εκλογές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το Εθνικό Συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές συνήλθε στο Σχολείο των Κορυσχάδων. ßλλα αξιοθέατα είναι τα παλιά αλλά εγκαταλειμμένα πέτρινα σπίτια και το μονότοξο γεφύρι. Απέχει 31 χλμ. από το Καρπενήσι.

Χρύσω, αντιπροσωπευτικό χωριό των Αγράφων. Ο δρόμος περνάει από επιβλητικά φαράγγια και θεόρατους γκρεμούς. Έχει πλήθος ιστορικών μνημείων και παλαιών εκκλησιών. Το χωριό φημίζεται και για τις περίφημες 7 βρύσες του αραβικής τεχνοτροπίας. Απέχει 53 χλμ. από το Καρπενήσι.

Δάφνη, χωριό της Κεντρικής Ευρυτανίας χτισμένο σε χαμηλό υψόμετρο 580μ. Αξιοθέατο του χωριού αποτελεί το εκκλησάκι του Σωτήρα, απομεινάρι παλιού πλούσιου μοναστηριού με εικόνες από το 1785. Απέχει 52 χλμ. από το Καρπενήσι.Δήμος ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ

Μοναστήρι της Τατάρνας. Χτίστηκε στα 1555, αλλά η παράδοση αναφέρει πως προϋπήρχε σε αυτό το σημείο μονή χτισμένη από τα 1200. Το μοναστήρι της Τατάρνας υπήρξε ιδανικό κρησφύγετο και χώρος περίθαλψης των επαναστατών κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Τέλειο ορμητήριο για τις πολεμικές επιχειρήσεις του Καραϊσκάκη. Το σημερινό μοναστήρι της Παναγίας αποτελεί χώρο προσκυνήματος για τους πιστούς, οι οποίοι εντυπωσιάζονται από την ψηφιδωτή εικόνα "Ο Βασιλεύς της Δόξης" που χρονολογείται στα 1350. Στο μοναστήρι υπάρχουν ακόμη οστεοθήκες, ιερά άμφια, σταυροί και αρκετές Βυζαντινές εικόνες. Απέχει 70 χλμ. από το Καρπενήσι.

Εκκλησία Μεταμόρφωση του Σωτήρος, στην ομώνυμη τοποθεσία της Αν. Φραγκίστας, με τις κατασκηνώσεις της ΔΕΗ.Δήμος ΑΓΡΑΦΩΝ

Αγραφα. "Οι τελευταίοι ανεξερεύνητοι παράδεισοι της χώρας μας". Τα Αγραφα στα 850 μ. υψόμετρο με πολλούς διάσπαρτους ιστορικούς οικισμούς που βρίσκονται σε μεγάλη έκταση και σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, περιβάλλονται από βουνά με θεόρατες κορφές, τους ποταμούς Αγραφιώτη, Αχελώο και Μέγδοβα. Το χωριό Αγραφα είναι το ομώνυμο με μια μεγάλη περιοχή, χωριό όπου υπάρχουν ιστορικά αξιοθέατα, αφού τα Αγραφα είναι από τα πιο πολυφημισμένα χωριά της Ρούμελης. Απέχει από το Καρπενήσι 91 χλμ.

Εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών. Βρίσκεται στο Μάραθο Ευρυτανίας και αποτελεί χωριό των Αγράφων από το οποίο καταγόταν ο Κατσαντώνης. Φημίζεται για τις ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες και εικόνες του 1771. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 890 μ. Απέχει 85 χλμ. από το Καρπενήσι.