Emotions Country Resort - Χάνι Μπαγασάκι, Στεφάνι, Μηλιά, Σέλλα, Φιδάκια
Α Ξ Ι Ο Θ Ε Α Τ Α


Χάνι Μπαγασάκι, Στεφάνι, Μηλιά, Σέλλα, Φιδάκια

Μια εναλλακτική υπέροχη ασφάλτινη διαδρομή που διατρέχει χιλιάδες στρέμματα δάσους ελάτων, είναι αυτή προς το χωριό Φιδάκια. Η πορεία προς τα Φιδάκια ξεκινάει από το Καρπενήσι με κατεύθυνση δυτική και όχι νότια, προς τα χωριά Ποταμιά και Προυσός.

Στην ουσία ο δρόμος Καρπενησίου-Αγρινίου και συγκεκριμένα στο όγδοο χιλιόμετρο, στην περιοχή Χάνι Μπαγασάκι, με κατεύθυνση αριστερά (υπάρχουν και πινακίδες). Από αυτό το σημείο ξεκινάει μια απολαυστική 'ελατίσια' διαδρομή μήκους 17 χλμ. έως τα Φιδάκια. Ο δρόμος που ελίσσεται σε πλαγιές με κεφαλληνιακό έλατα, δεν περνάει μέσα από κάποιο οικισμό, αφού τα μικρά χωριά Στεφάνι, Μηλιά και Σελλά (όλα με ελάχιστους μόνιμους - κτηνοτρόφους) βρίσκονται κάτω από το επίπεδο του δρόμου. Από τη θέση Μπαγασάκι, υπάρχει η διασταύρωση για Στεφάνι (2,5 χλμ.), στα 11 χλμ. για το χωριό Μηλιά και στα 14 χλμ. για τα Σελλά, οπού το χωριό προσφέρει σε μοναδική θέα την όμορφη λιθόστρωτη πλατεία του στα 1.050 μ. υψόμετρο, τα καλοδιατηρημένα σπίτια του και την ηρεμία που το χωριό αποπνέει, μέσα στο πυκνό ελατοδάσος που το περιβάλλει.

Τα Σελλά έχουν δεσπόζουσα θέση στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, που δημιουργήθηκε το 1963 από τα νερά των ποταμών Ταυρωπού (Μέγδοβα) και Αγραφιώτη. Στο 16ο χλμ. από το Χάνι Μπαγασάκι, ένα χιλιόμετρο πριν την είσοδό στα Φιδάκια, από τα 1.100 μ. υψόμετρο, όλη τη λίμνη και συνάμα το χωριό, που ως τότε παραμένει αθέατο μας επιφυλάσσουν μοναδική και ευχάριστη έκπληξη. Τα Φιδάκια από την πρώτη κιόλας ματιά μας "κερδίζουν". Βρίσκονται φωλιασμένα σε μια πλαγιά στα 960 μ. με θέα τη λίμνη. Τα σπίτια δεν είναι πολλά (καμιά εξηνταριά), το ένα κοντά στο άλλο, όλα προσεγμένα και περιποιημένα, παρά την πληθυσμιακή αποψίλωση του χωριού, που κορυφώθηκε μετά τον εμφύλιο πόλεμο και τώρα πια οι μόνιμοι κάτοικοι στο χωριό δεν υπερβαίνουν τα 30 άτομα. Το πιο εμφανές κτίσμα στον οικισμό είναι η εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου με τον χαρακτηριστικό γαλάζιο τρούλο της.

Λίγα μέτρα πριν την κατηφόρα που οδηγεί στο χωριό, υπάρχει δεξιά ο ένας από τους δύο ξενώνες στα Φιδάκια, με την ονομασία "Οι Λύκοι", ο οποίος έχει όμορφη θέα στο χωριό (είναι γύρω στα 100 μ. πιο ψηλά από την πλατεία, στα 1.050 μ. περίπου) και σε ένα κομμάτι της Λίμνης των Κρεμαστών. Ο άλλος βρίσκεται στην κεντρική πλατεία που μαζί με τις δύο ταβέρνες στα Φιδάκια αποτελούν τους χώρους "υποδοχής" των επισκεπτών. Εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει την ησυχία και την πανοραμική θέα που προσφέρει προς τη λίμνη, την οποία ατενίζει σχεδόν 500 μ. υψηλοτέρα από αυτή. Απαγορεύονται τα τροχοφόρα μέσα στα λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού - και μόνο πεζοί μπορούμε να εισέλθουμε στην οδό Γεννήσεως της Θεοτόκου προς την πλατεία. Τα Φιδάκια αναπαύονται μέσα στο ελατοδάσος και το δυνατό τους "χαρτί" είναι το γεγονός πως αποτελούν ένα αληθινό μπαλκόνι προς τη λίμνη.

Το χωριό είναι κτισμένο στη θέση της Αιτωλικής κατά την αρχαιότητα πόλης Οιχαλίας στα 960 μ.

Λίγο έξω από τα Φιδάκια, μετά το τέλος της ασφάλτου, στο χωματόδρομο προς τους οικισμούς Αγία Βλαχερνά, Σαρκίνη, Βελωτά και συγκεκριμένα στα 2,5 χλμ. φτάνει στη θέση Τσαγκαράλωνα. Από εκεί έχει κανείς την καλύτερη θέα στη Λίμνη των Κρεμαστών και στη Γέφυρα της Επισκοπής, που ενώνει τις όχθες της. Κάπου εδώ τελειώνει η πανέμορφη περιήγηση μας στην σταθερή αξία του ευρυτανικού τοπίου, που πιστεύουμε θα κερδίσει την εμπιστοσύνη σας για μελλοντικές επισκέψεις στην ορεινή, υπέροχη Ευρυτανία.